Jdi na obsah Jdi na menu
 


...VÁNOČKA...

ingredience...

Kynutá vánočka

Na 1 vánočku potřebujete:

500 g polohrubé mouky

lžičku kypřicího prášku

200 g másla

100 g moučkového cukru

30 g droždí

4 žloutky

1 celé vejce

sůl

250 ml teplého mléka

50 g mandlí

60 g rozinek

 

 

Postup:

... mouku smíchejte s kypřicím práškem a špetkou soli...

... a v jiné míse utřete změklé máslo s moučkovým cukrem (dvě lžíce nechte do kvásku) a žloutky...

... droždí rozdrobte do trošky teplého mléka...

... přidejte zbylý cukr a trochu mouky, aby vzniklo řídké těstíčko... ...misku s kváskem nechte na teplém místě vykynout, až se na něm objeví bublinky...

...máslo se žloutky, zbylé mléko, rozinky i kvásek přimíchejte k mouce a nejlépe elektrickým hnětačem propracovávejte, až vám vznikne tužší hladké těsto...

... posypejte ho troškou mouky, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě opět vykynout...

...mandle přelejte vařící vodou, nechte chvilku odstát a po slití oloupejte...

...vykynuté těsto rozdělte na 4 části, vytvořte z nich válečky a vánočku upleťte...

Babi dělá vánočku z jedné vrstvy, zato ale plete ze čtyř pramenů a cop pořádně utahuje; Jakub Jurdič

 

 

 

 

 

 

 

 

...potřete rozšlehaným vejcem, do těsta zapíchejte mandle a pečte na vymazaném plechu 15 minut při 200 stupních...

... poté teplotu stáhněte na 170 a dopékejte ještě asi 15 minut dozlatova...

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář